Моят път към професията „софтуерен инженер“

Това е тамата на първото домашно, което пише всеки студент в Телерик Академията. Целта е човек да си направи начална оценка на това, с което се захваща, на силите и възможностите си и най-вече на желанието си да се развива в тази област.

В този пост ви предлагам първата нецензурирана версия на моето есе по въпроса и обещавам независимо от това как ще приключи обучението ми, в края му да ви разкажа и какво се е променило.

Тези от вас, които до сега не са били част от Академията могат да намерят схемата на есето на http://academy.telerik.com/documents/telerik-academy/csharp-fundamentals/The-Software-Engineering-Profession-Essay.doc

Приятно четене…

Както всяко едно пътуване на всеки един човек така и моето във виртуалния свят започна с една крачка – в страни, разбира се. Един ден вместо в час, влязох в компютърния клуб до училище. Вече бях играла на някои игри, но тогава за пръв път виждах цветен монитор. С времето и с опознаването и на други видове софтуер, започнах да ги възприемам не само като забавление, но и като продукти. Успоредно с това, внимавах в часовете по информатика, а когато завърших гимназията нямах съмнение в каква посока ще продължа обучението си и в коя област ще работя.

След като много внимателно разучих заданието за това есе, на места бях поставена пред следния избор: да ви кажа това, което според мен искате да чуете или да бъда откровена. Избрах второто, защото ако ще работим заедно, първото е лоша основа за изграждане на дълготрайни взаимоотношения и създава нереалистични очаквания. Ако на моменти изложението ми ви се стори остро, то е защото не съм могла да си отговоря на въпроса: какво всъщност очаквате от човека срещу себе си? Надявам се това да се дължи на превода на въпросите от английски.

Представяне

За мен: казвам се Доротея Агайна и съм от София. Завършила съм УНСС – бакалавър по Бизнес информатика и магистър по Връзки с обществеността. Интересът ми към разработката на софтуер е от 13 години и решението ми да се развивам професионално в тази област беше логичното му продължение.

Професията на софтуерния инженер

Най-общо софтуерният инженер е човек, който прилага системен подход за анализирането, проектирането, създаването, тествването, оценката, поддръжката и преработването на комютърни приложения. Освен това, той е с широка обща култура и значителни познания в областта на точните науки, най-вече математиката. По-конкретно, програмистите са тези, които извършват на практика сътворяването на софтуера, QA инженерите са тези, които следят той да отговаря на изискванията към него, а специалистите по поддръжката подпомагат потребителите на всяка стъпка при използването на готовия продукт.

Разделянето на софтуерните инженери в различни направления (програмисти, бизнес аналитици, системни архитекти и т.н.) се налага, за да се осигури максималко удовлетворение на изискванията на потребителите към приложението. Сама по себе си нито една от категориите не е достатъчна, но е необходима за постигането на тази цел. Освен това, профилите в професията софтуерен инженер отговарят на различните етапи от жизнения цикъл на крайния продукт.

За мен, професията на програмиста е атрактивна с възможностите за:

 • анализиране на проблеми от всякакво естество;
 • моделирането им във виртуална среда;
 • симулирането на решенията им;
 • опаковането на всичко това в полезен и лесен за употреба продукт;
 • опознаване и приложение на върховите средствата за това;
 • срещи с професионалисти от различни области;

Недостатъкът му, в моя случай, е допълнителното натоварване на отслабеното ми зрение, но това е неизбежно дори и да се захвана с друга професия.

Моят старт в софтуерното инженерство

До този момент съм се запознала с основите на процедурното и обектно ориентираното програмиране, с релационните бази данни, както и с някои ключови програмни езици. Освен това, имам известни познания в областта на компютърните архитектури, сблъсквала съм се с операционни системи различни от Windows и знам как сама да си настроя компютъра, за да имам Интернет.

Придържам се към придобиването на знания on demand и самообучението без да се старая да помня каквото и да било наизуст. Източниците ми включват книги, статии, сайтове, блогове, форуми и т.н., но прибягвам до тях едва след като съм събрала известно количество проби и грешки на база информацията, която имам до момента по проблема, който решавам.

Курсове, извън включените в учебната ми програма в университета и работата ми, до сега не съм посещавала по една причина: купуването на сертификати няма да ме направи програмист.

Това, което смятам да предприема за да овладея програмирането е да го практикувам.

Моето професионално развитие

Мотивацията ми се базира на годините посветени на търсене и събиране на знания и изграждане на основни умения в областта на програмирането, както и на желанието ми за развитие в тази област. Избрах разработването на софтуер, защото:

 • ми дава изразно средство, с което мога да материализирам най-пълноценно възможностите си;
 • ми е интересно и имам желание да се занимавам точно с това;
 • процесът на упражняване на тази професия и резултатите от труда ми могат да удовлетворяват повечто от соствените ми потребности и нужди (справка – пирамидата на Маслоу).

Що се отнася до този курс, приемам го като етап от развитието ми като програмист и с удоволствие ще умувам над проблеми, с които не съм се сблъсквала до сега.

За мен е важно да стана успешен софтуерен инженер и ще дам всичко от себе си

Аз съм отговорен, постоянен и организиран човек, който умее успешно да борави с наличните си ресурси. Това, на което можете да разчитате непрекъснато е, че ще работя активно и старателно за намирането на пресечна точка между желаното и възможното с цел да сме си взаимноизгодни. В един момент това може да означава 3 часа на денонощие, а в друг 9.

Това, което няма да се случи е да изпадам в крайности като „Ще вложите ли ако трябва цялото си време, денем и нощем, събота и неделя, делник и празник, да се упражнявате, да решавате задачи, да правите проекти и домашни и да се готвите за изпити”. Просто е неразумно. Постиженията на един изтощен от недоспиване и недохранване човек, зациклил в решението на дадена ситуация и току-що изпокарал се със света около себе си, ще са всичко друго, но не и върхови. Мотивирана съм, а не разкъсвана от болни амбиции.

Освен това, НЕ съм от хората, които смятат ученето, посещаването на учебни часове, писането на домашни и извънкласното самообучение за най-мъчното, гадно и безсмислено нещо на света. Точно обратното, това за мен е само етап в израстването – в случая професионалното.

И ако все пак още не е съвсем ясно, ДА за мен е важно да успея като софтуерен инженер.

За мен е важно да стана изключително добър софтуерен инженер, супер професионалист

Когато става дума за обучение и работа, не се заблуждавам, че някой може да свърши това вместо мен. Отговорността за това в коя област, колко високо и колко далече ще стигне човек си е лична и зависи само от него самият.

Относно човъркането и четенето: както всяко друго нещо и те трябва да са целенасочени, а не самоцел. Тук е много важно човек да може да си поставя мярка и да не задълбава излишно на едно място, защото за да се реши даден проблем ключово влияние оказват много други фактори освен любопитството.

Според мен изключително добър и професионалист се става с много, много ежедневен и целенасочен труд извършен при необичайни обстоятелства и под сериозен натиск. Освен това, в даден случай може да не е толкова важно „всичко как работи в същността си”, а как конкретно нещо си взаимодейства с останалите елементи на системата, в която функционира.

Що се касае до фразата „повечето софтуерни инженери ходят на работа с кеф и по цял ден работят, развиват се и се забавляват” това, с което мога да я сравня е представата за дядо Коледа, който за една нощ раздава подаръци на всички деца и то слизайки и качвайки се през комина (дори и на апартаментите в жилищни кооперации!!!). На човек, които си обича работата му се случват и такива дни, но ако все пак има хора, които непрекъснато демонстрират подобно поведение, то те или са несериозни или друг върши задълженията им вместо тях.

Пример: Шефът, който е бил издразнен сутринта в задръстването ти скача по главата след като предната вечер сте поливали нечий рожден ден. Освен това, след поредната смяна в изискванията на клиента ти е забила машината (и все още не е ясно какви са щетите от това), а работниците от съседния строеж са срязали без да искат кабелите на Интернета. Тогава дори да си отишъл с кеф, цял ден работата и развитието ти ще са всичко друго освен забавни.

Въпрос: А какво е за вас „супер професионалист”? Дали не е нещо като Супермен?

За мен е важно да съм кадърен и отговорен и на мен да може да се разчита

По мое мнение, кадърността, отговорността и надеждността са присъщи не само на добрите софтуерни инженери, но и на всички успели в различните области хора. Нещо повече, те са важни във всеки един аспект от живота. Единственото, което може да се  създаде без тях е връзка от „кръчмарско-пиянски” тип. Освен това, смятам, че това са качества, които аз самата притежавам. Към тях мога да прибавя и дисциплинираност, упоритост, комбинативност, аналитично и асоциативно мислене.

За мен е важно каквото правя, да го правя качествено

По повод качеството на нещата, които правя ще кажа само три неща:

 • не оставям работа недовършена;
 • не пренебрегвам детайлите;
 • имам високи изисквания към себе си.

За мен е удоволствие да работя в екип

Най-добре мога да онагледя представата си за екипната работа с изпълнението на един оркестър или група музиканти. Всеки има своите уникални умения, всеки има своята роля в продукцията, която правят, всички познават общите параметри на крайния резултат, със или без помощта на диригент се разбират помежду си и всеки изпълнява своята конкретна задача.

Относно важността на работата в екип и в духа на сравнението, мога да кажа, че любимите ви парчета не биха съществували без нея (дори и да можете да откроите водещ принос на някой член на екипа). С други думи, за върхови резултати, работата в екип е необходима.

По-конкретно – защо поставяте удоволствието като водещ фактор? Не съм социопат, наясно съм с нуждата от екипна работа, нямам проблем да работя с хора (още по-добре ако сме „от една порода”) и ценя високо добрата работна атмосфера, но тази формулировка поставя удоволствието от едната срана на везната и всичко останало от другата. Аз не споделям тази философия и не мисля, че ви трябват хора с такива приоритети.

Що се касае до помощта, това, че ще споделя знанията, уменията и опита си с някого не ме ощетява и го правя с желание. Допълнително, да бъда в средата на хора, от които има какво да се научи е едно от най-важните неща за мен.

Струва ми се важно да спомена все пак, че колкото съм за помощта и споделянето, толкова съм против преписването и въобще не толерирам хората, които съзнателно го правят.

И последно:

 • мнението е като … (сещате се) – всеки го има и на всички смърди;
 • уважението се печели;
 • професионализмът се доказва;

Заключение

Да, все още искам да бъда програмист. Както вече казах, няма да дам „цялото си време и еднергия”, но ще отделя необходимото това да се случи в Телерик. Аз по друг начин освен ежедневно, постоянно и усърдно не бих работила, защото резултатите ще се разминат с поставените цели. Все още не съм съвсем сигурна какво вие разбирате под „супер професионалист”, затова ще се въздържа от конкретен отговор по този въпрос. Не за друго, а защото изпълнявам ангажиментите, които съм поела. Особено когато са в писмен вид, както в случая. Аз съм старателна, внимателна, лоялна и не се отказвам лесно. Освен това, умея да оценявам достойнствата на хората, които са около мен и се грижа да се разбираме и да работим добре заедно.

На себе си ще обещая това, което винаги си обещавам, когато започна да решавам нова задача: да опитам отново.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: